Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako vybrať farbu na stenu a podlahu pre obklady a dlažby + tipy na TOP trendy

Ako vybrať farbu na stenu a podlahu pre obklady a dlažby + tipy na TOP trendy

Svet je farebný a to je dobre! Nielen, že farby môžu zlepšiť náladu alebo ukázať vec v úplne novom svetle, dokážu tiež podčiarknuť, zdôrazniť či vypichnúť podstatný detail. To isté platí aj pre kachličky, či už ide o dlaždice na podlahu alebo o obkladačky na stenu. Ak chcete vedieť, podľa čoho a ako zvoliť ich farbu a vzhľad, čítajte ďalej!

 Prečo sú dlažby a obklady najlepšia voľba? Pre toto!

Finálne povrchové riešenie podláh či stien môže mať viacero podôb. Omietky, tapety, koberce, drevená podlaha, laminátová podlaha alebo aj PVC. Každá z týchto foriem však má nielen svoje prednosti, ale aj viaceré zásadné mínusy. Medzi najväčšie patria tie, ktoré vplývajú na odolnosť, životnosť a dlhodobú úžitkovú hodnotu interiéru.

Nielen z tohto pohľadu majú kachličky jednoznačne navrch a to je jeden z dôvodov, prečo si ich čoraz viac ľudí vyberá aj do miestností, kde to predtým nebolo bežné. Ak ide o dlažbu, tá sa dá použiť prakticky všade od kúpeľne, cez spálňu až po schody.

Nemenej zaujímavé je využitie obkladu a to nielen v tradičnej kúpeľni, na WC či v kuchyni, ale aj v obývačke, okolo krbu a krbových kachlí či na schodoch.

Dlažby a obklady ponúkajú oproti iným spôsobom riešenia povrchu podláh a stien vysokú pevnosť, tvrdosť, odolnosť voči oteru a poškriabaniu, nízku nasiakavosť vlhkosťou a vodou a komplexnú paletu farieb, vzorov, dizajnov či imitácií iných materiálov.

To všetko viete oceniť nielen v interiéroch, ale aj vonku, kde výberom správnej série viete dosiahnuť vizuálne zladenie bytu, domu či apartmánu s terasou, balkónom a záhradou. Obzvlášť to platí pre gresové dlažby a obklady, ktoré sú prirodzene mrazuvzdorné a môžu mať aj protišmykovú úpravu povrchu či veľkoformátový rozmer.

 Aké farby pre malú kúpeľňu, chodbu a iné miestnosti

Ak ide o dlažby a obklady pre malé miestnosti, napríklad ako je kúpeľňa, chodba, WC, schody, technická miestnosť či aj kuchyňa, tu platí zopár zásad.

Ak ide o tie, ktoré sa týkajú farieb, pamätajte, že:

  • čím menšia je miestnosť, tým dôležitejšie sú svetlejšie farby, najmä ak nie je zdroj prirodzeného denného svetla, vtedy pomôže umelé osvetlenie
  • v prípade malých kúpeľní, chodieb či schodísk voľte bledé tóny, najmä biele, béžové, svetlo sivé, maslové, slonovinové, svetlo hnedé a pieskové
  • ideálna je kombinácia dvoch farieb, či už odlišného odtieňu, alebo ak podobného, potom v spojení svetlejších tónov hore a tmavších tónov dolu
  • vyvarujte sa príliš intenzívnemu kontrastu podkladu a kresby, môže to pôsobiť opticky zmenšujúco alebo tak, že kresba vizuálne preplní miestnosť

Pre malé priestory platí tiež zlaté pravidlo, že čím menej je špár a čím väčšie budú dlažba alebo obklad, tým väčšieho optického zväčšenia dosiahnete. Na druhú stranu, menšie obklady dokážu priestor zútulniť, napríklad ak ide o mozaikový vzor.

Veľmi dôležité je zvolenie správneho tvaru. Pre menšie miestnosti sú ideálne obdĺžnikové typy dlažby aj obkladu, ktoré môžu tiež pomôcť vizuálne vytvoriť pocit priestrannosti. Takýto tvar umožňuje aj opticky bojovať s menším priestorom, pri vodorovnom lepení viete miestnosť rozšíriť či prehĺbiť, pri zvislom zvýšiť nízky strop.

 Kde sa hodia tmavšie a pestrofarebné dlažby a obklady

Ak máte radi plné farby v rôznych odtieňoch, potom tie môžete bez väčších problémov použiť v každej väčšej miestnosti. Obývačka, spálňa, jedáleň, kuchyňa, pracovňa, schodisko, okolie krbu alebo aj detská izba, všade tam bez problémov zapadnú.

Medzi tie najpopulárnejšie u nás patria sivá, tmavosivá, tmavohnedá, čierna a jej odtiene v podobe grafitovej či antracitovej, oranžová, modrá, zelená, tyrkysová alebo červená v niekoľkých tónoch. Tie farby môžete kombinovať aj do kontrastu, napríklad s mandľovou, ružovou, zlatou, striebornou či bronzovou, fantázii sa medze nekladú.

Ak máte v miestnosti dostatok denného svetla z okna či okien, potom aj tie viac intenzívne tóny budú jemnejšie a namiesto ponurosti dajú priestoru sýty štýl.

Z hľadiska dizajnového zladenia platí aj tu, že optimálne je kombinovať dva druhy farieb, podlaha či stena tak budú pôsobiť vizuálne kompaktne. Iné je to samozrejme v prípade retro štýlu, kde sa využíva kombinácia viacerých pastelových farieb, no v tomto prípade je dôležité aj zladenie povrchu, ideálne matného, ktorý tóny viac zvýrazní.

Vo väčších miestnostiach nie je problém ani originálnejšia kresba alebo umelecký štýl vzoru, napríklad rôzne kvety, šupiny či geometrické útvary. Kým v menších priestoroch by mohli pôsobiť stiesňujúco, tým veľkým môžu dať nádych originality.

 Čo tak imitácie prírodných materiálov? Aj štruktúrované

Okrem farebných prevedení či kombinácii môžete siahnuť aj po dizajne, ktorý bude svojím vzorom, kresbou či dokonca povrchom imitovať prírodný materiál.

Medzi tie, ktoré sú u nás najpopulárnejšie, patria:

 Mramor: Tento luxusný materiál si priam prirodzene pýta gresovú či keramickú imitáciu, či už v tradičných bledých alebo tmavých tónoch, ale aj v originálnych zelených, modrých či béžových farbách. K najzaujímavejším kolekciám patria Medici, Moonlight, Quantum či Adaggio, na výber máte moderný matný aj luxusný lesklý povrch.

 Kameň: V sivých, béžových, hnedých, antracitových či bielych tónoch sú populárnou voľbou pre dlažby a obklady aj dizajny kameňa. Tie môžu byť doplnené o textúru na povrchu, ktorá bude imitovať jeho žily či menšie elementy. Ak vás zaujíma takýto dizajn, potom dávame do pozornosti kolekcie Stoneland, Belstone, Neptun a Ashima.

 Betón: Tento materiál bol vždy vnímaný ako príliš surový, no dnes je veľmi žiadaný ako finálna povrchová úprava stien aj podláh. Jeho imitácia vám dáva možnosť luxusného aj moderného vzoru rôznych farieb v hladkých aj štruktúrovaných povrchoch so zrnitou štruktúrou. Skúste kolekcie Solid, Cerstone, Retina či Arkety.

 Drevo: Drevo je ako materiál populárna voľba, no pre svoje nevýhody je viac vyhľadávaná jeho imitácia v podobe dlažby či obkladu. Tá môže mať dizajn klasickej podlahy aj retro parkiet, na výber sú tradičné hnedé a béžové tóny aj extravagantné čierne, biele či sivé farby. Medzi zaujímavé série patria Vermont, Elixir, Belfast aj Ducale.

 Aké sú TOP trendy u nás? Tu je zopár inšpirácií

Náš sortiment ponúka veľmi zaujímavú paletu rôznych farebných prevedení a dizajnových vzorov, vrátane konzervatívnych, elegantných aj moderných kachličiek.

Za pozornosť určite stoja nasledujúce typy a trendy:

  • hexagónový vzor, ktorý môže napodobňovať aj kresbu medových plátov, pričom je populárny najmä na stene, či už ako obklad alebo ako dekor
  • retro či herringbone štýl dlažby a obkladu, ktorý môže mať rôzny dizajn, no jeho vzor imituje osádzanie v štýle retro parkiet v uhle vzoru 90 stupňov
  • štvorcový či šachovnicový vzor, ktorý je typický pre mozaiku, no aj pre niektoré druhy dlažieb a obkladov, kombinuje rôzne farby a textúry
  • ornamentový vzor, najčastejšie v spojení s imitáciou povrchu betónu alebo kameňa, ktorý na svetlejšom pozadí prináša tmavšiu kresbu ornamentov

Ak ide o imitácie materiálov, okrem tých prírodných sa čoraz viac trendy stávajú aj dizajny napodobňujúce kov. Tie môžu byť v hnedých, béžových, bronzových, antracitových, grafitových či sivých odtieňoch, ktoré pôsobia moderne aj elegantne.

V neposlednom rade sú TOP trendom 3D štruktúrované obklady, ktoré sa dajú veľmi dobre využiť aj ako dekor. Môžu mať rôzne textúrované vzory, či už pôjde o vlnky, tehličky, diagonálny dizajn, zárezy alebo vystupujúce linky. Či už máte radi modernu, retro, vintage, provence, rustikálny alebo industriálny štýl, práve toto je pre vás.

 Dajte si pozor aj na veľkosť, formát, povrch a orientáciu

Okrem farebných tónov či odtieňov môže spraviť veľký rozdiel v dojme aj niekoľko ďalších parametrov kachličiek. Ide najmä o veľkosť, formát a ich povrch.

Toto by ste mali dobre zvážiť ešte pred ich kúpou:

 Veľkosť: Je všeobecne známe, že čím väčšie kachličky sú, tým viac pôsobia uhladene, čisto a kompaktne. To je aj dôvod, prečo sa stále viac presadzujú veľkoformátové dlažby a veľkoformátové obklady, najmä v prevedení 120 x 60 cm, 120 x 120 cm a viac. Tie vytláčajú čoraz viac štandardné rozmery, najmä 60 x 60 cm a 60 x 30 cm.

 Formát: Štvorcový či obdĺžnikový formát? Hoci tak, ako aj veľkosť, je formát dlažby alebo obkladu vecou vkusu, môže ovplyvniť priestorové vnímanie danej miestnosti. Štvorcové kachličky vám dávajú možnosť lepenia v diagonálnom smere, čo je originálne, tie obdĺžnikové sú zas ideálne na optické zväčšenie do hĺbky, šírky či výšky.

 Orientácia: Spomínané štvorcové kachličky môžete lepiť pozdĺžne k hrane steny, ale aj krížovo v uhle 45 °, čo vytvára rozširujúci vizuál. Ak máte obdĺžnikové kachličky, ich orientácia má zásadný vplyv na pocit z miestnosti. Horizontálne lepenie vie priestor predĺžiť alebo mu dať väčšiu hĺbku, vertikálne zas zvýši opticky nižší strop.

 Povrch: Lesklý povrch maximalizuje odraz svetla, čo sa hodí pri svetlejších aj tmavších farbách, no najmä pre menšie miestnosti. Naopak, matný má opačný efekt, no pôsobí moderne a menej na ňom vidieť vodný kameň. Trendom je aj satinovaný povrch kombinujúci matné a svetlé elementy, prípadne lappato povrch s trblietavými zrnkami.

Záverečné zhrnutie: nebojte sa noviniek aj overených trendov

Dlažby a obklady vám dávajú jedinečnú možnosť, ako kombinovať u vás v domácnosti aj v kancelárii dizajn. Či už ide o konzervatívne vzory a farby, alebo naopak o expresívne, inovatívne, originálne a umelecké kúsky, paleta je nekonečná.

Okrem ich praktických vlastností týkajúcich sa tvrdosti, pevnosti a odolnosti, je tak veľkým benefitom práve možnosť rôznorodého dizajnu a farebných tónov.

Ako však vidno, pri voľbe farby alebo vzoru veľmi záleží aj na tom, či sa jedná o podlahu alebo o stenu, rovnako tak treba brať do úvahy aj veľkosť miestnosti a jej presvetlenie. Svetlejšie, menej vzorové a viac lesklejšie kachličky majú tendenciu priestor rozšíriť a zosvetliť, tie tmavšie, dizajnovo zložité a matné pôsobia naopak.

Dôležitá je aj veľkosť, kde čím väčší formát zvolíte, tým menej budete vidieť špáry na podlahe a stene a tým vizuálne kompaktnejšie bude miestnosť pôsobiť. Zároveň však platí, že niektoré menšie formáty môžu farebne a dizajnovo priestor zútulniť.

Na záver by sme chceli odporučiť z našej ponuky overené značky, ktoré ponúkajú komplexný sortiment v ideálnom mixe overených sérií a trendových noviniek. Ide o výrobcov Baldocer Ceramicas, Cooperativa Ceramica di Imola, EcoCerram a Stargres. Ich výber je široký čo do farieb, povrchových úprav, dizajnových vzorov ako aj veľkostí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia